Cum foloseşti corect centrala termică

Deşi, oficial, am intrat în sezonul cald, temperaturile de afară nu ne permit încă să renunţăm la încălzirea locuinţei. Dacă ai centrală termică pe gaze, ar trebui să ştii că, odată cu încălzirea vremii, aceasta trebuie folosită diferit faţă de cum o făceai când afară era ger de crăpau pietrele. Asta, pentru a evita consumul inutil de gaze. Uite cum să procedezi!

Închide centrala când nu eşti acasă!

Dimineaţa, când te pregăteşti să pleci la serviciu, nu uita să închizi centrala termică. Nu are sens ca peste zi să funcţioneze pentru că afară nu mai avem temperaturi scăzute deci, nu e cazul să încălzească locuinţa când tu nu eşti acasă. În acest fel, vei face economie la gaze şi vei avea o factură mai mică.

Pentru că afară nu mai avem gerurile din timpul iernii, iar temperaturile trec uneori chiar şi de 10 – 12 grade, este recomandat ca în camerele în care nu stai sau îţi petreci foarte puţin timp să ţii caloriferele închise.

Cumpără un termostat de cameră

Este foarte important să ai un termostat de ambianţă conectat la centrala termică. Reglează acest aparat la două nivele de temperatură: 20-21 de grade în timpul zilei când eşti acasă şi 18-19 grade pe timp de noapte. Trebuie să ştii că fiecare grad Celsius cu care încălzim suplimentar casa duce la un consum suplimentar de combustibil cu 6-7%. Deci, dacă vom avea în casă 23 de grade Celsius în loc de 21 de grade Celsius factura va creşte cu aproximativ 15%.

Temperatura apei, mai scăzută

Şi temperatura apei încălzite de centrala termică este importantă atunci când vrei să faci economie la gaze şi, implicit, vrei să ai o factură mai mică. Este recomandat să setezi temperatura la 48-50 de grade Celsius. De multe ori, facem greşeala de a seta o temperatură foarte ridicată, iar apoi, pentru că apa este mult prea fierbinte, o combinăm cu apă rece. Iată cum consumi degeaba gazele naturale şi cum îţi umfli singur factura.

Atenţie unde amplasezi termostatul în cameră

Termostatul de cameră trebuie ţinut departe de ferestre, pentru a evita ca centrala să funcţioneze „în gol”. Dacă acesta este setat pe o tenmperatură de 21 de garde Celsius, el nu va înregsitra niciodată această temperatură dacăs tăpe pervazul geamului, iar geamul este deschis. Astfel, centrala, în loc să se oprească, va funcţiona non stop.

Verifică periodic instalaţia de încălzire

Conform legii, verificarea tehnică periodică trebuie efectuată cel puțin o dată la doi ani de către o societate autorizată de ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) şi constă în verificarea funcţionării corecte şi sigure a centralei termice.

Pe lângă caracterul obligatoriu al verificării tehnice periodice, aceasta are și o serie de avantaje. Unul dintre acestea este reprezentat de reducerea costurilor. Funcționarea îndelungată sau în condiţii incorecte a unei centrale termice poate duce la uzura pieselor, iar în timp pot apărea disfuncționalități, acestea din urmă ducând la creșterea temperaturii de ardere a gazelor. Astfel, crește consumul de gaze și, implicit, se vor majora și costurile.

2017-07-14T18:58:39+00:00